
Dit heb je nodig
- Schone glazen pot(ten) met deksel
- 200 gr gepelde hazelnoten
- 250 gr extra pure chocolade (78-85% cacao)
- 100 ml halfvolle melk
- 100 ml slagroom
- 30 gr honing
Zo maak je het
Zet de oven aan op 175 graden
baktijd totaal: 8 minuten
Leg de gepelde hazelnoten op een bakplaat met bakpapier.
Doe de bakplaat in de oven en wanneer je de heerlijke herfstgeur van hazelnoot na 4 minuten ruikt moeten de noten worden gedraaid zodat ze gelijkmatig geroosterd worden.
Laat de gedraaide hazelnootjes nog eens 4 minuten in de oven. Tot de notenvelletjes er bruin uitzien. Proef een hazelnoot of ze klaar zijn. Als ze klaar zijn, neem dan de bakplaat direct uit de oven, anders branden ze aan.
Doe alle hazelnoten nu in een theedoek en rol ze in de doek over het aanrecht langs elkaar heel. Hierdoor komen de velletjes grotendeels los. Deze velletjes zijn te bitter om in de pasta te verwerken.
De hazelnootjes hoeven niet brandschoon te zijn, maar probeer zoveel mogelijk velletjes te verwijderen.
Laat de hazelnoten afkoelen en maal ze vervolgens zeer fijn in een keukenmachine of met een staafmixer. Dit net zo lang tot de noten hun olie beginnen los te laten… ( best bijzonder om te zien gebeuren)
Breng in een steelpannetje de melk en de slagroom aan de kook en verbrokkel al roerend de chocolade hierin. Voeg ook de honing er aan toe.
Haal de pan van het vuur, en roer tot de chocolade helemaal
is gesmolten. Voeg de fijngemalen hazelnoten toe en roer het mengsel goed door elkaar.
Vul de hazelnootpasta af in schoongewassen glazen potten en zorg dat er zo weinig mogelijk lucht tussen zit. Laat wel ongeveer 1 a 2 cm ruimte tussen de pasta en de deksel
Je kunt de hazelnootpasta het beste op een koele, droge en donkere plek bewaren, bijvoorbeeld in de koelkast of de kelder. Jouw eigengemaakte hazelnotenpasta blijft minder lang goed dan de pasta die je in de winkel koopt. Er zitten namelijk geen
conserveer- of andere ongewenste middelen in.

Dit heb je nodig:
- 250 gr plattekaas
- 50 gr
- volkorenmeel en 1tl bakpoeder of 50gr zelfrijzend bakmeel
- 3 eieren
- snuf zout
- fruit ter garnering zoals diepvriesmix “roodfruit” of fruit van het seizoen.
Zo maak je het
Klop de plattekaas los met de eieren er doorheen. Voeg kloppend het volkorenmeel, het bakpoeder en een snuf zout door het beslag. Schep met behulp van een lepel kleine hoopjes van het beslag in de pan. Je kunt er makkelijk een aantal tegelijk in de koekenpan maken. Bak de pannenkoekjes ongeveer 2 minuten per kant. Versier de pannenkoekjes met het fruit. Lekker!!! En gezond.

Dit heb je nodig:
Flink wat appels, liefst 2 of 3 soorten gemengd. Wat zure, wat zoetere, gooi het allemaal maar door elkaar.
Van 4 Kg. appels houd je maar 400 ml stroop over maar… deze is wel de allerlekkerste en niet te koop in de supermarkt.
Eerst maak je appelsap die ook al heel lekker, puur en ongezoet is.
Zo maak je de appelsap voor de appelstroop:
Is er een sapcentrifuge in huis?: sap de appels!
Heb je die niet? Snij dan de appels met schil en klokhuis in grove stukken en zet ze net onder water in een pan op het vuur. Breng het water aan de kook, doe de deksel op de pan, zet het vuur weer uit en laat de boel een nacht zo staan. Giet het mengsel de volgende dag door een zeef en vang het vocht op. Dit is de appelsap!
Zo maak je de appelstroop:
Doe de appelsap in een pan, zet op het vuur en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het sap zonder deksel erop inkoken. Zet ieder half uur de (kook)wekker om te kijken of de sap al dikker wordt en dat kan best lang duren.
Komt er een laag schuim op het sap te liggen, schep dat er dan af.
Als het sap eruit ziet als een borrelende massa met heel heel veel belletjes moet je er even bij blijven.
Schep met een lepeltje af en toe iets uit de pan en laat het van de lepel terug vallen in de pan. Als dit eruit ziet als druppels honing, is je appelstroop klaar.
Haal de pan van het vuur en roer tot alle belletjes weg zijn. Giet dan in uitgekookte schone potten.
Doe de deksel op de pot en draai deze even om. Zo blijft jouw eigen appelstroop langer houdbaar. Eenmaal afgekoeld wordt de appelstroop in de pot nog steviger.